Et fiyatlarına zam: Son 10 günde 60 lira arttı
3 mins read

Et fiyatlarına zam: Son 10 günde 60 lira arttı

Sezon Sonu Sıkıntısı Et Fiyatlarını Uçurdu: Vatandaş Ete Erişimde Zorlanıyor

Her yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan sezon sonu sıkıntısı, et fiyatlarında ciddi bir artışa sebep oldu. Son 10 günde et fiyatları şaşırtıcı bir şekilde 60 lira birden yükseldi.

Yüksek enflasyon ortamında temel gıda maddelerine erişimin zorlaştığı bu süreçte, vatandaşların alım gücü ciddi şekilde azaldı. Piyasada dudak uçuklatan et fiyatları, vatandaşları et almak yerine sadece tezgahları seyretmeye zorluyor.

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi’nin Dünya’ya yaptığı açıklamaya göre, son 10 günde artan zamlarla birlikte kıvırcık kuzu karkas etinin kilogram fiyatı 510 ile 540 lira arasına yükseldi.

Üreticilerin fiyat artışlarına karşılık vermemek için hayvan satışından kaçındığı bu dönemde, et fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Kıvırcık kuzunun 8 ile 14 ay arasında kesildiğini belirten Tüfekçi, tüketici talebinin, etin lezzetli ve kokusuz olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kıyma Fiyatları da Uçtu

Karnabat kıvırcık kuzularının Çanakkale, Biga, Balıkesir ve Tekirdağ bölgelerinde yetiştirildiğini belirten Tüfekçi, “Kıvırcık kuzu eti, ince kuyruk yapısıyla pişerken koku yapmaması ve daha yumuşak olması sebebiyle tüketiciler tarafından talep görüyor. Son zamlarla İstanbul’da kemikli kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 700 ile 790 lira arasında değişiklik gösteriyor. Kıvırcık kuzu kıyma fiyatı ise 1.150 ile 1.250 lira seviyesine yükseldi” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kıvırcık Kuzu Fiyatları Da Arttı

Anadolu’da kıvırcık hayvan yetiştiriciliğinin olmadığını belirten Tüfekçi, Karaman ve dağlıç koyun ırklarının yetiştirildiğini kaydetti. Anadolu ırkı karakoyun ile kıvırcık koyun arasındaki fiyat farkının giderek arttığını belirten Tüfekçi, dana karkasının kilogram fiyatının 385 ile 390 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Müşteri Kaybı Derinleşiyor

Kasap müşterilerinin son zamanlarda marketlere yöneldiğini söyleyen Tüfekçi, “Müşteri kaybı yılbaşından bu yana ilk 10 ayda kasap esnafını yüzde 40’tan fazla etkiledi. İstanbul’da kasaplarda dana kuşbaşı ve kıyma fiyatlarının değişkenlik göstermesinin nedeni, Anadolu’dan gelen etin kalitesine göre belirlenmesidir. Kasaplarda dana kıyma kilogram fiyatı 630 ile 650 lira arasında değişirken, dana kuşbaşının kilogram fiyatı 650 ile 680 lira arasında değişiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir